Etter å ha laget klassiske julekaker, så tenkte jeg å lage noen egne julekaker som jeg har hatt i tankene så lenge nå at jeg bare var nødt til å bake de.
Jeg valgte å kalle de for tress julekjeks.
Da det er tre forskjellige typer kjeks, hjerter med cashew nøtter og lys sjokolade, stjerner med pistasjnøtter og selskaps sjokolade, og runde med mandler og hvit sjokolade. Disse kjeksene er laget med potetmel og havregryn, og passer derfor også for gluten allergikere. Kjeksene ble så utrolig gode og kan også lett gis som gave.
Ingredienser
Cashew og lys sjokolade hjerter:
100g cashew nøtter
50g havregryn
En klype salt
50g smør
3 ss sukker
1 egg
60g potetmel
1/2 ts natron
200g lys kokesjokolade
Knuste cashew nøtter
Pistasj og selskaps sjokolade stjerner:
100g pistasjnøtter
50g havregryn
En klype salt
50g smør
3 ss sukker
1 egg
60g potetmel
1/2 ts natron
200g selskaps sjokolade
Knuste pistasjnøtter til topping
Mandel og hvit sjokolade rund kjeks:
100g mandler
50g havregryn
En klype salt
50g smør
3 ss sukker
1 egg
60g potetmel
1/2 ts natron
200g hvit sjokolade
Knuste mandler til topping
Slik gjør du:
Begynn med å lage deigene en etter en. Jeg begynte med cashew, så pistasj og til slutt mandler.
Smelt smøret og avkjøl.
Rist havregrynet i ovnen på 150°C varmluft i 8 minutter, og avkjøl.
Rør så inn sukker i smøret.
Kjør så cashew nøttene og havregrynet glatt i en foodprosessor, ha i saltet og ha i kjelen sammen med smøret, rør godt og ha i egget. Rør inn egget, og sikt inn potetmelet og natron. Bland så godt sammen, ha deigen over i en skål, dekk med plastfolie å sett i kjøleskapet i 1 time.
Så var det pistasj stjernene.
Smelt smøret og avkjøl.
Rist pistasjnøttene og havregrynet midt i ovnen på 150°C varmluft i 8 minutter, og avkjøl.
Bland så sukker i smøret, og kjør pistasjnøttene og havregrynet i foodprosessoren, ha i saltet, og ha i kjelen med smøret, rør godt sammen, og ha i egget, rør inn egget, og sikt inn det tørre.
Flytt så deigen over i en skål, dekk med plastfolie å sett i kjøleskapet i 1 time.
Til slutt er det mandelkjeksene som står for tur.
Smelt smøret og avkjøl.
Rist mandlene og havregrynet midt i ovnen på 150°C varmluft i 8 minutter og avkjøl.
Rør så inn sukker i smøret.
Kjør så mandlene og havregrynet i foodprosessoren, ha i salt og bland sammen med smøret og sukkeret.
Ha i egget og rør det godt inn, og sikt inn det tørre.
Flytt så deigen over i en skål, dekk med plastfolie å sett i kjøleskapet i 1 time.
Begynn i samme rekkefølge som du lagde deigen med å stikke ut og steke.
Kjevle ut deigen mellom to bakepapir, og stikk ut hjerter, stjerner og runde.
Det er viktig at du fjerner deigen rundt etter at du har stukket de ut, fordi ellers vil det bli umulig å løfte kjeksene over på brettet. Når du har fjernet deigen rundt, kan du løfte kjeksene forsiktig opp å legge de på brettet.
Stek så kjeksene midt i ovnen på 150°C varmluft i 8 minutter, og avkjøl på rist.
Smelt så sjokoladen, og gjør ferdig kjeksene i samme rekkefølge som du lagde de. Da det blir lettest. Begynn med den lyse kokesjokoladen til cashew hjertene. Finn så frem hjerte utstikkerene igjen, og ha plastfolie på en tallerken. Ha 1/2 ts sjokolade i hjertet, og fordel utover og dryss over knuste cashew nøtter. Løft så av hjertet, og sett i fryseren. Lag like mange hjerter som du har kjeks. Jeg har 4 stk på hver tallerken.
Smelt så selskaps sjokoladen, og lag stjerner på samme måte som hjertene, dryss over knuste pistasjnøtter og sett i fryseren.
Smelt så den hvite sjokoladen, og bruk den runde utstikkeren til å lage rundinger og dryss over knuste mandler, og sett i fryseren.
Når sjokoladen i fryseren har stivnet tar du den ut, og har litt sjokolade på kjeksen og limer på hjertene, stjernene og de runde på kjeksene. Sett så kjeksene på et brett i fryseren eller kjøleskapet, og når sjokoladen sitter kan du ta de i en kake boks. Kjeksene står seg best i kjøleskapet, da de må stå kaldt.
Kommentarer
Legg inn en kommentar