Gå til hovedinnhold

Bao buns med fritert blomkål, råkost salat og sweet chili saus

 

Jeg er utrolig glad i bao buns/steam buns, og kom til å tenke på at det begynner å bli en stund siden sist jeg spiste det.
Jeg har lenge hatt lyst til å prøve å panere og fritere blomkål, så da passet det jo helt utmerket å prøve det ut idag når jeg skulle lage bao buns.
Paneringen er en panko inspirert panering med ristede sesamfrø og peanøtter som har fått seg en runde i foodprosessoren sammen med litt krydder, mel og maizena.
Jeg lagde også en råkostsalat med gulrot, gressløk og noe rester av crispsalat jeg hadde i kjøleskapet, og en sweet chili saus for å toppe det hele.


Ingredienser

Bao buns:
150ml lunkent vann
1 ts sukker
3 ts tørrgjær
300g hvetemel
1 klype salt
1/4 ts bakepulver
2 ss nøytral olje (jeg brukte rapsolje)
Olje til pensling

Panering:
1 håndfull sesamfrø
1 håndfull peanøtter
2 ts chili pulver (piri piri)
1 ts malt ingefær
1 ts løkpulver
1 ts bukkehornskløver
1/3 ts natron
1/2 ts salt
2 ss hvetemel
1 ss Maizena maisstivelse
1 ss Maizena brun jævner
1 ss tørkede koriander blader
1 ss tørket persille
• 1 egg til å dyppe blomkålen i før den paneres

Salat:
1 gulrot
5g gressløk
5-6 blader crispsalat
1 ts soyasaus
2 ts sesamolje
1/2 lime

Sweet chili saus:
1 rød chili
150ml ananas juice
1/2 ss brunt sukker
1 ts soyasaus
Limesaft

Slik gjør du:

Begynn med å lage deigen til bao bunsene.
Rør inn sukker og gjær i lunkent vann til gjæren har løst seg helt opp. Dekk så til målebegeret med et lite asjett eller plastfolie og vent 5-10 minutter, til det har dannet seg et skumlag på toppen.
Bland så sammen mel, salt og bakepulver i en bolle og ha i olje, og deretter gjærblandingen. Rør så sammen med gaffel først, og elt så deigen for hånd etter hvert. Elt deigen til du får en jevn og fin deig som slipper bollen lett.
Dekk så til bollen og la deigen heve til dobbel størrelse et lunt sted.


Forbered så paneringen til blomkålen.
Rist sesamfrø midt i ovnen på 150°C varmluft i 7-8 minutter og avkjøl.
Rist så peanøttene midt i ovnen på 150°C varmluft i 5-6 minutter og avkjøl.
Ha så sesamfrøene og peanøttene i foodprosessoren og ha i chilipulver, malt ingefær, løkpulver, bukkehornskløver og natron.
Kjør så delvis glatt, men pass på så du ikke får peanøttsmør. Ha så i mel og maizena og kjør videre til det har blitt pulverisert og alt har blandet seg godt sammen.
Ha så paneringen over i en dyp tallerken, ha i tørket koriander og persille, og rør det inn.


Lag så salaten.
Begynn med å skjære gulrot i tynne skiver på et mandolinjern, og derretter i tynne strimler.
Skjær så gressløk i mindre strimler og del på langs.
Skjær så crispsalaten i så tynne strimler som du bare klarer.
Bland så sammen soyasaus, sesamolje og lime i en kopp, og hell over salaten, bland sammen, og dekk bollen med plastfolie og sett i kjøleskapet frem til servering.


Finn så frem deigen, som nå skal formes og etterheves.
Ha litt mel på benken eller på et bakepapir, del så deigen i 8 emner og form små boller.
Legg så bollene på brett, dekk de med plastfolie og la de etterheve til dobbel størrelse.


Lag så sweet chili sausen. Denne sausen er like god varm som kald.
Finhakk chili, og ha i en kjele sammen med ananas juice, soyasaus og brunt sukker kok opp og skvis over limesaft.
La det putre på middels varme hele tiden til sausen tykner noe, smak så til med lime og evt. litt salt.


Finn så frem bambuskokeren, og sett den over en kjele med kokende vann.
Har du ikke en bambuskoker kan du ta en kjele eller gryte, legge over en rist, så legger bakepapir på risten og stikker små hull i det. Sett så ringen fra en kakeform over og ha et pannelokk over der igjen.
Dypp bollene forsiktig i mel og kjevle lett over så de får en oval form.
Pensle så den ene siden med nøytral olje og brett. Legg så bunsene i bambuskokeren og la de dampkoke i ca. 15 minutter. La de ferdige bunsene ligge i bambuskokeren med lokket på så de holder varmen.


Så var det blomkålen.
Skyll blomkålen godt og skjær ut små «steaks» av blomkålen.
Hell olje i en gryte, og sett platen på middels høy varme (7 på min komfyr som er fra 1-9)
Ha så et egg i en skål, rør inn litt salt og pepper.
Dypp så blomkålen i egg og deretter i paneringen.
Friter så blomkålen til paneringen er gyllen, ca. 4-5 minutter. Legg så blomkålen på papir så oljen får rent av.


Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat