Å skulle lage mat som man vanligvis lager med kjøtt uten kjøtt kan være ganske utfordrende. Men det er det som gjør det spennende, jeg har funnet en ny favoritt når det kommer til linser ihvertfall og det er urid dal, eller sorte linser som det også heter. Smaken minner faktisk litt om potet.
Her har jeg laget et slags tacofyll hvor jeg har byttet ut kjøttdeigen med linser, og det er mye bedre, syns jeg ihvertfall, jeg savner ihvertfall ikke kjøttdeigen.
Jeg laget også noen hvete tortilla lefser og en rask og enkel guacamole med kun chili og hvitløk.
Ingredienser
Hvete tortilla lefser:
225g pizzamel
1 ts bakepulver
En klype salt
2 ss nøytral olje
150ml vann
Tex mex saus:
250g cherrytomater
150g sødme tomater
1 rødløk
2 hvitløksfedd
1 ts koriander malt
2 ts spisskummen malt
2 ts tørket oregano
Limesaft
Salt og pepper
Resten av ingrediensene:
1,5 dl urid dal
1 rød chil
1 jalapeno
1 rødløk
1 hvitløksfedd
1/4 gul paprika
1/3 spisspaprika
1-2 bunter frisk koriander
Salt og pepper
Limesaft
Guacamole:
1 avokado
1/2 rød chili
1 hvitløksfedd
Limesaft
Salt og pepper
Slik gjør du:
Begynn med å lage deigen til tortilla lefsene.
Ha mel, bakepulver og salt i en bolle og rør om, ha i olje og vann og bland sammen til du får en fast og fin deig. Dekk så bollen med plastfolie og la deigen hvile på kjøkkenbenken.
Lag så tomatsausen, eller tex mex sausen.
Skjær av toppen på alle tomatene og ha de i kokende vann, når du ser at skallet har sprukket på alle tomatene har du tomatene i kaldt vann.
Klem så tomatene ut av skallet og ha de rett i en kjele med litt olivenolje, finhakk så hvitløk og rødløk og ha i kjelen sammen med tomatene.
Ha så i krydderet, og salt og pepper. Rør om og la det putre under lokk på middels varme til tomatene har sluppet all væsken og det har blitt en saus.
Kjør så sausen glatt med stavmikser, og sett den til side.
Skyll så linsene veldig godt, og bløtlegg de i vann i ca. 15 minutter, og deretter skal de kokes i 30 minutter, de skal ikke være helt gjennomkokte, fordi de skal koke inn sammen med sausen og resten av ingrediensene.
Mens du bløtlegger linsene kan du kjevle ut tortilla lefsene.
Ta ut deigen, og form den som et lite brød, del så deigen i 6 emner, så jevnt som mulig, og kjevle ut lefsene mellom to bakepapir, legg så de ferdig utkjevlede lefsene på en bit bakepapir og legg bakepapir over igjen. Legg så alle de ferdig utkjevlede lefsene oppå hverandre med bakepapir mellom så de ikke klemstrer seg sammen igjen.
Mens du koker linsene kan du etterhvert steke tortilla lefsene, finn frem en panne og sett platen på middels varme, ikke ha i olje da lefsene må stekes i en tørr panne.
Vent til pannen er varm og løsne lefsene fra den ene siden av bakepapiret og klask den ned i pannen med bakepapiret opp, og fjern bakepapiret så fort det slipper lefsen. Da unngår du at lefsene blir ødelagt eller revner når du skal steke de.
Legg så de ferdige lefsene oppå hverandre, og pakk de godt inn i aluminiumsfolie så de ikke får noe luft, og la de ligge innpakket frem til servering.
Linsene helles over i en sil og skylles igjen etter at de har kokt.
Finhakk så chili, hvitløk og jalapeno, og skjær paprika og løk i små terninger.
Ha så løken i en gryte og fres til den blir blank, ha så i resten av grønnsakene og la det frese i et par minutter.
Ha så i tex mex sausen, rør om så alt blander seg, tilsett så litt salt og pepper, og ha i linsene. Finhakk så frisk koriander og ha i gryten.
La det putre videre og koke inn, smak til underveis med salt, pepper og limesaft, og evt. litt mer spisskummen om du ønsker det.
Mens det putrer kan du finhakke hvitløk og chili, og ha en avokado i en skål, dynke den med lime. Mos så avokadoen med gaffel, og ha i chili og hvitløk, smak så til med salt og pepper. Dekk så guacamole’en med plastfolie og sett i kjøleskapet frem til servering.
Tips: Har du mer fyll og tortilla lefser til overs kan du lage quesadilla. Det gjorde jeg med restene.
For å lage quesadilla trenger du to lefser.
Ha så ost på den ene lefsen, og deretter fyllet, så strør du ost over fyllet igjen og legger over den andre lefsen.
Stek så midt i ovnen på 200°C varmluft i 10-15 minutter, til lefsene er gylne i kantene og osten har smeltet.
Kommentarer
Legg inn en kommentar