Gå til hovedinnhold

Pierogi fylt med sjampinjong og kål med soppsaus


Pierogi er noe som er populært i blandt annet Polen og Russland.
Siden min samboer er Polsk, så tenkte jeg å lage pierogi til middag istedenfor å lage pasta som jeg vanligvis lager. 
Jeg trodde jeg kom til å få kritikk siden dette er mat han har vokst opp med, men det gjorde jeg ikke. Når vi begge to hadde spist opp satt vi å snakket om at det var synd at det ikke var flere, fordi det var så godt og vi ville spise mer. 
Å lage pierogi er ganske likt som dumplings, det lages på nesten samme måte, eneste forskjellen er at i deigen til dumplings har man hvetemel, maizena, salt og vann, mens når man lager pierogi har man kun hvetemel, salt og vann. 
Som både dumpling deig og pasta deig må også pierogi deigen pakkes inn i plastfolie og hvile i kjøleskapet en halvtimes tid før man kan begynne å kjevle ut.
Jeg fylte pierogiene med sjampinjong og kål som jeg stekte i pannen på forhånd sammen med litt løk og hvitløk, så smakte jeg til med salt og pepper til slutt.
For å toppe det hele lagde jeg også en nydelig soppsaus av Rema sin sopp blanding som man finner i frysedisken.
Nå skal det sies at jeg ikke er så fan av frosne grønnsaker, men denne sopp blandingen er et unntak, også fordi at de ikke selger ferske kantareller og steinsopp der jeg bor. For å være fra frysedisken så smaker det faktisk fortsatt sopp og ikke en blanding utvannede grønnsaker og plast.


Ingredienser

Pierogi deig: 
200g hvetemel
2 klyper salt
110ml varmt vann

Sjampinjong og kål fyll: 
115g kål
5 middels store sjampinjonger
2 hvitløksfedd
1 gul løk
1 ss brun eddik
1 ss soyasaus
Sitronsaft 
Salt og pepper

Soppsaus: 
250g sopp (1 pose sopp blanding fra Rema 1000)
20g smør
1 bunt dill
2 dl geitemelk
1 ss creme fraiche
Salt og pepper 


Slik gjør du: 

Begynn med å lage deigen.
Kok vann i enten en kjele eller i vannkokeren.
Bland sammen mel og salt i en bolle, og ha i kokende vann. Rør først sammen med en teskje, det ser ikke lovende ut først, det vil se ut som du trenger mer vann, men for all del, ikke tilsett mer vann.
Ta så over for hånd og kna deigen, til slutt vil den forme seg, den skal være veldig fast.
Pakk så deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i en halvtimes tid.


 
Lag så fyllet.
Finhakk løk og hvitløk, skjær kål i tynne strimler og sjampinjongen i terninger.
Ha så olje i en panne på middels sterk varme og fres løken og hvitløken til løken begynner å bli blank, ha så i kålen og sjampinjongen, og la det frese litt, ha så i eddik og soyasaus, og la det frese videre under omrøring til du ser at soppen har krympet og kålen er delvis gjennomstekt.
Smak så til med salt og pepper og litt sitronsaft.
Hell så fyllet på et brett og grovhakk det med kniv, dette er for at det skal bli lettere å pakke fyllet inn i deigen, å unngå at kålen tyter ut.
Ha så fyllet i en skål og avkjøl.


 
Ha så smør i en panne på middels sterk varme og skyll soppen, jeg pleier alltid å skylle den fordi jeg syns ikke at Rema har renset den godt nok.
Ha så soppen i pannen og la den frese, hakk så litt dill og ha i pannen.
Ha så i geitemelk, rør om og ha på lokket. Skru så ned varmen til svak varme og la sausen stå å trekke under lokk mens du former pierogiene. 
Mot slutten, rør inn creme fraiche og smak til med salt og pepper.


 
Ha så litt mel på benken eller på en bakematte med bakepapir.
Kjevle så ut deigen så tynn som du bare klarer og stikk ut rundinger med en større rund utstikker, eller evt en litt større kopp eller et glass om du ikke har en rund utstikker.
Pakk så resten av deigen inn i plastfolie mens du former pierogiene. Hvis ikke vil den tørke.
Ha så vann rundt kantene på deigen, og ha i 1 ts fyll, lukk så pierogien, og lag mønster med gaffel på begge sider. (Se bilde)



 
Kok så opp vann i en svær kasserolle, og ha i litt salt.
Vent til det fosskoker og ha i pierogiene. 
Kok så pierogiene i ca. 8 minutter, og ha de i en sil.
OBS! Vannet MÅ fosskoke, ellers kan du resikere at de faller fra hverandre.

Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat