Gå til hovedinnhold

Bønne fajitas med guacamole


Hva med fajita fredag istedenfor taco fredag?
Bønner er både sunt og godt, og passer ypperlig i vegetarretter. 
Jeg er utrolig glad i fajitas, så da min samboer spurte om vi kunne ha bønner til middag så tok det ikke lang tid før jeg var fast bestemt på å lage bønne fajitas.
Jeg brukte både sorte bønner og kidneybønner, som jeg bløtlagte en kveld i forveien og kokte. Du kan også bruke bønner som er ferdig kokt enten i papp emballasje eller hermetiske, men jeg anbefaler at du prøver å bruke rå bønner fordi det er mye bedre! 
Som alltid når jeg lager fajitas lager jeg en fajitasaus, det blir nemlig ikke fajitas uten den sausen.
Av grønnsaker brukte jeg padronpaprika, mini snack paprika, rødløk og sjampinjong.
Tortillalefsene lagde jeg selvfølgelig selv, som jeg alltid gjør.
Jeg lagde også en guacamole og kokte litt basmatiris.
Dette ble utrolig godt og er kun laget med plantebaserte ingredienser, så da ble det enda en vegansk rett. Jeg merker jeg begynner å bli flinkere til å lage vegansk og lære meg og styre unna meieriproduktene som jeg er så glad i.


Ingredienser

Tortillalefser: 
350g hvetemel
1 klype salt
1/2 ts bakepulver
3 ss nøytral olje
175ml vann

Fajitasaus: 
300g sødmetomater
1 rød chili
2 hvitløksfedd
1 ts chilipulver (Meksikansk)
2 ts spisskummen
1 ts koriander malt
2 ts paprikapulver
1 ts tørket oregano
Limesaft
Salt og pepper

Bønne fajitas:
100g rå sorte bønner (må bløtlegges og kokes)
100g rå kidneybønner (må bløtlegges og kokes)
3 padronpaprika
3-4 mini snack paprika (valgfri farge)
1 rødløk
3 sjampinjonger
150ml vann
Limesaft 
Salt og pepper 

Guacamole: 
1/2 rød chili
2 hvitløksfedd
1-2 bunter koriander
2 avokado
1/2 ts spisskummen
Limesaft
Salt og pepper

Du trenger også: 
Basmatiris


Slik gjør du: 

Begynn med å bløtlegge bønnene en dag i forveien og kok de. Skyll bønnene godt før du koker de. Bønnene kokes i alt fra 1-2 timer. Du må bare sjekke de etter en time, og hvis de ikke er ferdige må du koke de lenger. Rå bønner spyttes ut, og IKKE svelges.
Når bønnene er ferdige, sil av vannet og legg de i skåler med kaldt vann, det er viktig at bønnene ligger i vann.


 
Lag så deigen til tortillalefsene.
Ha mel, salt og bakepulver i en bolle, rør sammen og ha i olje og vann. Rør først sammen med en gaffel og ta over for hånd etterhvert som deigen begynner å samle seg. Kna så deigen for hånd til den er jevn. Dekk så bollen med plastfolie og la deigen hvile på benken i en halvtimes tid. Lenger går også fint.



 
Lag så fajitasausen.
Kok opp vann i en kjele, fjern så toppen av tomatene og ha tomatene i kjelen med kokende vann. La tomatene koke til skallet sprekker og ha de over i en skål med kaldt vann.
I mellomtiden kan du hakke hvitløk og chili.
Ha så litt olivenolje i en kjele og klem tomatene ut av skallet rett oppi kjelen.
Ha så i hvitløk, chili og krydderet. 
Bland så sammen og mos tomatene, la det putre på middels varme og ha i vann, limesaft og smak til med salt og pepper.
La det putre i 15-20 minutter. Smak så til igjen med lime, salt og pepper og kjør sausen glatt med stavmikser.


 
Kjevle så ut og stek tortillalefsene.
Ha litt mel på en bakematte med bakepapir og del deigen i 8 emner, som en pizza.
Form så til boller og kjevle ut tynne lefser.
Løft opp og vend litt på lefsen mens du kjevler ut, da vil det bli lettere å få den rund. 
Stek så lefsene i en varm tørr panne på middels varme, legg de ferdig stekte lefsene oppå hverandre og pakk de godt inn i aluminiumsfolie, så de ikke får noe luft.


 
Skjær så paprika, løk og sopp og hiv alt i en wokpanne med litt olje. La det frese på middels sterk varme i et par minutter og ha i bønnene, rør om og la det frese i et lite minutt. Hell så i sausen og vannet og la det putre til vannet har fordampet og smak til med lime, salt og pepper.


 
Kok så risen og lag guacamole.
Risen kokes etter pakkens anvisning.
Til guacamolen, grovhakk chili, hvitløk og koriander og ha i en mikse kopp for stavmikser sammen med avokado, skvis over godt med lime og ha i spisskummen, kjør glatt med stavmikser og smak til med salt og pepper, og evt. mer lime.


Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat